Julgodis

Recept på tre av julens måsten för mig…

Pillas favvo Fudge

3 dl strösocker
50 g smör
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
 
1. Klä en liten form med bakpapper och vik upp kanterna.
2. Blanda alla ingredienser utom mandeln i en kastrull. Koka på jämn värme cirka 25-30 minuter.Man måste röra hela tiden. Färdig är den när den liksom “släpper från kanterna” lite svårt att förklara men  du kommer förstå när det händer för helt plötsligt liksom ändras strukturen. 
3. Häll massan i formen. Låt den kallna och skär upp lagom stora bitar.
 

Linas Favoriter 

3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl sirap
50 g smör
2 dl pecannöter
15 marshmallows
ljus och mörk choklad  
Koka allt utom marshmallows o pecannötter till 120grader. Rör snabbt i marshmallowsen o pecannötterna och häll upp smeten i en smörjd form och låt stelna. Skär i lagom bitar. Om man vill kan man nu doppa bitarna i smält choklad. För smakens skull spelar det ingen roll men de blir ju inte så kladdiga på fatet och de klibbar inte ihop sig med resten av kompisarna. 

Pepparkaks bollar

200 g pepparkakor
50 g smör
60 g mandelmassa
2 msk glögg

 

100g Ljus Choklad 
finsmulade pepparkakor, körda i mixer
2 msk Kakao
Smula sönder pepparkakorna och blanda med smöret, glöggen och mandelmassan till en jämn deg. Smält Choklad i ett vattenbad. Rulla bollar av degen och ställ kallt. Rulla bollarna i den smälta chokladen och därefter i pepparkakasmulorna som blandas med kakaopulver och ställ svalt på ett smörpapper.

 
 
This entry was posted in Jul, Julgodis. Bookmark the permalink.

2 Responses to Julgodis

  1. Jesper says:

    Nu blev jag ju inte alls avundsjuk… Skulle avbokat tävlingen juuu 🙁

  2. Lina says:

    Ja Jeppe, det borde du gjort (;

Leave a Reply

Your email address will not be published.